Jaaroverzicht 2011

12-2011
Cybercrime & security - klik om deze uitgave te bekijken
Cybercrime
Cyberspace is een omgeving waar je behoedzaam mee om moet gaan, weten we na een reeks van incidenten bij zowel de Amerikaanse, de Franse als de Nederlandse overheid. Maar hoe kom je tot een optimale beveiliging, hoe stel je een securitybeleid op en wat zijn de juridische complicaties rond cybercriminaliteit?
11-2011
Architectuur - klik om deze uitgave te bekijken
Architectuur
Succesvolle inrichting van architectuur is geen sinecure. Al was het alleen maar vanwege het grote aantal variabelen dat het succes mede bepaalt. In dit nummer vertelt een aantal architecten hoe zij binnen hun werkveld tot een succesvolle inrichting van architectuur zijn gekomen.
10-2011
Collaboration en co-creation - klik om deze uitgave te bekijken
Collaboration en co-creation
Collaboration en co-creation staan breed in de belangstelling. Veel bedrijven zien het als een interessante manier om meer toegevoegde waarde te leveren. Maar de vruchten ervan liggen niet zomaar voor het oprapen. Participanten in een project zijn doorgaans pas bereid om transparant te werken en kennis en kunde te delen als onmiskenbaar duidelijk is wat het hun voor meerwaarde oplevert. Ervaringen tot nu toe maken helder dat er rond collaboration en co-creation nog wel wat lessen te leren zijn. Volwassenheid van een organisatie is een belangrijke succesfactor.
09-2011
Big data - klik om deze uitgave te bekijken
Big data
De hoeveelheid data binnen bedrijven, organisaties en instellingen groeit dagelijks. Niet alleen in omvang, ook de diversiteit van data neemt toe. De grote vraag is hoe je die permanent groeiende bestanden opslaat en beheert en vervolgens hoe je uit die enorme verscheidenheid aan data bruikbare managementinformatie destilleert.
08-2011
Metadata - klik om deze uitgave te bekijken
Metadata
Welke data zijn van belang voor het ondersteunen van bedrijfsprocessen? Hoe leg je die informatie vast en hoe maak je die vervolgens makkelijk bruikbaar? Om kort te gaan, wat aan te vangen met informatie over informatie?
06-2011
IT-governance - klik om deze uitgave te bekijken
IT-governance
Hoe krijgt men zijn IT onder controle en hoe worden risico’s gemanaged? Steeds snellere aanpassing van producten en diensten vereist ook steeds snellere wijziging van de IT om een product of dienst te leveren. Sturing van ketens voor de aanpassing van IT is daarbij onvermijdelijk. Hoe richt je dat in?
05-2011
Technology comparison - klik om deze uitgave te bekijken
Technology comparison
Wat is de beste smartphone, de beste tablet of de beste app? Relevante vragen, maar het antwoord is lastig te geven. De ontwikkelingen gaan zo snel dat de kwalificatie ‘beste’ in de wereld van de apps soms niet langer dan een dag duurt. In elk denkbaar segment buitelen de nieuwe toepassingen over elkaar. Nog sneller, nog geavanceerder, nog informatiever. De vraag welke toepassing de beste is lijkt ook minder relevant te worden. Als het om smartphones gaat, is het Apple versus de andere aanbieders. Keuzes worden niet gemaakt op basis van prijs, kwaliteit of technologie, maar op basis van emotie. Wie wil nog met een laptop op schoot zitten als mensen links en rechts naast je een iPad uit hun tas halen? Toch blijft technologie de onderliggende laag. En daar zijn wel degelijk een aantal belangrijke ontwikkelingen gaande. De iPad krijgt er geduchte concurrenten bij en op het terrein van de ontwikkeling van apps wordt standaardisatie steeds relevanter.
04-2011
Cloud computing - klik om deze uitgave te bekijken
Cloud computing: weinig nieuws onder de zon?
Cloud computing is momenteel meer dan hot. We gebruiken applicaties die als dienst via internet worden aangeboden, zonder te weten waar en hoe de verwerking van die transactie gebeurt. De veronderstelling is dat dit goedkoper is, bijdraagt aan innovatie en dat informatie uit allerlei bronnen naadloos op elkaar aansluitbaar is. Kortom, een wondermiddel dat onze toekomst zonniger maakt. Dat lijkt te mooi om waar te zijn. Hebben we dat zo’n tien jaar geleden ook niet horen zeggen over de e-commercediensten op internet?
03-2011
IT-audit & IT-assurance - klik om deze uitgave te bekijken
IT-audit & IT-assurance
IT wordt steeds belangrijker, zowel voor bedrijven en organisaties als voor de maatschappij. Maar hoe goed is de IT eigenlijk? Daarbij gaat het niet meer alleen om de vraag in hoeverre een bedrijfsproces ondersteund wordt. In een wereld die bol staat van verandering, overname, uitbreiding of samenvoeging van bedrijven gaat het ook om de vraag in hoeverre de IT van een organisatie in staat is die verandering te volgen. Een beeld van de risico’s en het risicomanagement bij de uitvoering van IT-transformaties vormt daarom een cruciale eerste stap om het adaptieve vermogen van ondernemingen en organisaties te bepalen.
01-2011
Procesverbetering - klik om deze uitgave te bekijken
Procesverbetering
Methoden voor procesverbetering die we uit de productie-industrie al jarenlang kennen blijken, soms met enige aanpassing, ook toepasbaar te zijn op IT. Dat maakt IT efficiënter en dat komt weer ten goede aan de inzet van IT voor de ondersteuning van bedrijfsprocessen.
 
Evenementen van SAI, NGI en AG IT B.V. Evenementen van SAI, NGI en AG IT B.V.
De volledige agenda
 
 
A+ / A-