'Bedrijven laten SEPA-kansen liggen'

De kans is groot dat bedrijven en organisaties in Nederland niet op tijd klaar zijn voor de Europese harmonisatie van het euro betalingsverkeer.

Grote bedrijven en organisaties in Nederland onderschatten de impact en de kosten van SEPA - de harmonisatie van het eurobetalingsverkeer in Europa. SEPA staat nog beperkt op de managementagenda. Bedrijven laten daarmee kansen op kostenreductie liggen, stelt het adviesbedrijf Enigma uit Zeist.

Kosten zijn vier keer hoger dan verwacht
De invoering van SEPA kost organisaties veel meer geld dan waar ze nu rekening mee houden. "Uit onderzoek bij grote bedrijven blijkt dat de verwachte kosten na een SEPA-impactanalyse een factor vier hoger zijn dan vooraf verwacht. Tegelijk biedt de invoering ook de kans om kosten van betalingsverkeer flink te verlagen. (..) Een organisatie die nu in verschillende eurolanden een kantoor heeft om het lokale betalingsverkeer te verzorgen, kan door SEPA een grote efficiencyslag maken. Door het werk te centraliseren voorkom je dat je in elk land afzonderlijk veel kosten maakt. Maar dan moet je dat nu wel in gang zetten, anders ben je te laat en betaal je straks de hoofdprijs" waarschuwt Paul Jans van Enigma.

De invoering van SEPA is wettelijk verplicht, bedrijven en organisaties hebben geen keus. "De invoering staat gepland voor 2013. Dat lijkt nog ver weg, maar wie dan klaar wil zijn moet in 2012 veel werk verzetten. Om in 2012 actie te kunnen ondernemen, moeten echter dit najaar de plannen worden gemaakt en budgetten worden toegewezen. Dat vergt dus nĂș actie", aldus Jans.

Door Rolf Zaal
Bookmark and Share

Geef uw mening Er zijn nog geen stemmen uitgebracht
 
Evenementen van SAI, NGI en AG IT B.V. Evenementen van SAI, NGI en AG IT B.V.
De volledige agenda
 
 
A+ / A-