Zelfherstellende chip dichterbij

Wetenschappers van de Universiteit van Illinois werken aan een oplossing voor onbedoelde onderbrekingen in circuits van microchips. Een extra laag met microcapsules gevuld met vloeibaar metaal die een breuk - en de stroomonderbreking - kan herstellen, wordt op de geleidende circuitlaag in de chip aangebracht.
Dat schrijft de BBC naar aanleiding van een publicatie van de Amerikaanse wetenschappers in het tijdschrift Advanced Materials. Het herstelproces wordt in gang gezet door de 'stress' die de breuk in het circuit veroorzaakt. Door de impact breken de reservoirs met vloeibaar metaal open, die vervolgens het gat dichten en het circuit herstellen.

Het materiaal in de capsules is eutectisch gallium-indium, geleidt zeer goed en heeft een laag smeltpunt. De capsules, met een doorsnee van 0,01 tot 0,2 mm, zijn aan beide zijden van de geleidende laag aangebracht. De laag werd gebogen totdat deze brak. De capsules herstelden de meeste testcircuits binnen een milliseconde, waardoor vrijwel de gehele lading weer doorgegeven werd. Volgens de onderzoekers geeft een mix van grote en kleine microcapsules het beste resultaat.  

Het onderzoek komt voort uit pogingen om de levensduur van oplaadbare batterijen te verlengen. Het is de bedoeling dat de toepassing het falen van chips gaat reduceren, vooral op plaatsen waar het vervangen van beschadigde componenten moeilijk of onmogelijk is, zoals in satellieten. Ook kan de levensduur van gadgets worden verlengd.Bookmark and Share

Geef uw mening Er zijn nog geen stemmen uitgebracht
 
Evenementen van SAI, NGI en AG IT B.V. Evenementen van SAI, NGI en AG IT B.V.
De volledige agenda
 
 
A+ / A-