IT-manager is 'baas in eigen huis'

Als er nieuw IT-personeel nodig is, wie zorgt daar dan voor? Algemeen werd aangenomen dat de afdeling HR dat klusje wel even zou klaren, maar uit onderzoek blijkt het tegendeel. Het is de IT-manager die in zo'n geval de touwtjes in handen neemt en een zeer grote stem heeft bij het aannemen van nieuwe mensen.

Dit blijkt uit onderzoek dat Neomax heeft gehouden onder 197 IT-managers in Nederland. In 90 procent van de gevallen beslist die IT-manager welke kandidaat wordt aangenomen. Opvallend is dat ondanks de groeiende behoefte aan Business IT alignment er slechts in 13 procent van de gevallen advies wordt gevraagd aan het businessmanagement bij de selectie van een kandidaat. HR wordt door 29 procent van de IT-managers geraadpleegd.

 'HR begrijpt het wel wat beter'

Interessant is ook dat IT-managers positief zijn over de kennis en kunde van HR als het aankomt op de IT-afdeling. Op de vraag of de HR-afdeling begrijpt welke eisen de IT-afdeling stelt, antwoordt 24 procent met ‘ja’ en nog eens 33 procent met ‘meestal wel’. 14 procent van de IT-managers vindt dat de HR-afdeling het niet begrijpt en 19 procent vindt dat ze het ‘meestal niet’ begrijpen.

Zelf doen

Ook het maken van afspraken met preferred suppliers is in handen van de IT-afdeling. In 47 procent van de gevallen ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij het IT-management.
“Deze resultaten schijnen een positief licht op de verhouding tussen HR en IT”, zegt Stephan Bosman, directeur van Neomax. “Nog vaak wordt de discussie gevoerd of HR wel in staat is om voor de IT-afdeling de juiste mensen te selecteren, maar uit ons onderzoek blijkt dat de IT-manager vooral zelf de beslissingen neemt. Het feit dat de business nog weinig betrokken wordt bij het wervingstraject laat zien dat hier voor huidige en toekomstige IT-managers nog altijd een belangrijke taak ligt: communicatie.”

Door: Richard Keijzer
Bookmark and Share

Geef uw mening De gemiddelde score is 3,0 (gebaseerd op 1 stem)
 
Evenementen van SAI, NGI en AG IT B.V. Evenementen van SAI, NGI en AG IT B.V.
De volledige agenda
 
 
A+ / A-